Virškinimo sistema

Su maistu į organizmą patenka sudėtingų organinių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių. Virškinimo trakte šie stambiamolekuliniai junginiai suskaidomi į smulkiamolekulinius. Virškinimo reakcijose dalyvauja ir jas spartina fermentai. 

Kiekvienas fermentas veikia tam tikras medžiagas ir tam tikromis sąlygomis. Jie padeda suskaidyti angliavandenius iki gliukozės, baltymus iki aminorūgščių, riebalus iki glicerolio ir riebalų rūgščių. Smulkiamolekuliniai junginiai patenka į kraują, o iš jo į ląsteles. Organizmas šiuos junginius naudoja kaip energijos šaltinį, statybinę medžiagą augimui, naujoms ląstelėms susidaryti.

Svarbu rinktis tokius maisto produktus, kad gautume visų maisto medžiagų. Netinkama mityba, mažas judrumas sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus, o tai didina pavojų susirgti tokiomis ligomis kaip infarktas, aterosklerozė, diabetas, nutukimas.

5 lygio užduotis
4 lygio užduotis
5 lygio užduotis
6 lygio užduotis