Su maistu į organizmą patenka sudėtingų organinių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių. Virškinimo trakte šie stambiamolekuliniai junginiai suskaidomi į smulkiamolekulinius. Virškinimo reakcijose dalyvauja ir jas spartina fermentai.
Kiekvienas fermentas veikia tam tikras medžiagas ir tam tikromis sąlygomis. Jie padeda suskaidyti angliavandenius iki gliukozės, baltymus iki aminorūgščių, riebalus iki glicerolio ir riebalų rūgščių. Smulkiamolekuliniai junginiai patenka į kraują, o iš jo į ląsteles. Organizmas šiuos junginius naudoja kaip energijos šaltinį, statybinę medžiagą augimui, naujoms ląstelėms susidaryti.
Svarbu rinktis tokius maisto produktus, kad gautume visų maisto medžiagų. Netinkama mityba, mažas judrumas sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus, o tai didina pavojų susirgti tokiomis ligomis kaip infarktas, aterosklerozė, diabetas, nutukimas.
5 lygio užduotis
Ugdomi gebėjimai (pagal PISA 2015)
(5G) Demonstruoja išplėtotą gamtamokslinį mąstymą ir argumentavimą, grindžiamą modeliais ir abstrakčiomis idėjomis. Remiasi savo gamtamoksliniu suvokimu nepažįstamose ir sudėtingose situacijose.
(5G) Demonstruoja išplėtotą gamtamokslinį mąstymą ir argumentavimą, grindžiamą modeliais ir abstrakčiomis idėjomis. Remiasi savo gamtamoksliniu suvokimu nepažįstamose ir sudėtingose situacijose.
(6G) Nuosekliai demonstruoja pažangų gamtamokslinį mąstymą ir argumentavimą, grindžiamą modeliais ir abstrakčiomis idėjomis. Remiasi savo gamtamoksliniu suvokimu nepažįstamose ir sudėtingose situacijose.